De behandeling

De aandoeningen / letsels en de bijbehorende symptomen worden onderzocht, gediagnosticeerd en behandeld. De handtherapeut draagt zorg voor optimale begeleiding en behandeling. De behandeling kan eenmalig zijn of langdurig afhankelijk van het soort letsel.

Wanneer u een aandoening of letsel aan uw hand oploopt is een operatie niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan met behulp van therapie het gewenste doel behaald worden. De therapie is gericht op het weer zo optimaal mogelijk functioneren van uw hand. Deze vorm van zorg wordt conservatieve therapie genoemd.
Naast conservatieve is er ook post- en pre-operatieve therapie. Pre-operatieve therapie betekent voorbereidende therapie vóór een operatie. Het doel daarbij ligt op het creëren van zo gunstig mogelijke voorwaarden voor een operatie. Met postoperatieve therapie wordt de zorg na een operatie bedoeld. Na een operatie ligt de nadruk op het bevorderen en begeleiden van het genezingsproces: wondverzorging, tegengaan van zwelling, littekenbehandeling, oefentherapie en spalktherapie.

behandelingen_1
behandelingen_2
behandelingen_3
behandelingen_4

          


Indien nodig wordt er dieper ingegaan op beperkingen in het dagelijks handelen en oplossingen hiervoor.
Na de uitgebreide intake en grondig onderzoek stelt de handtherapeut in overleg met de patiënt  een behandelplan op. Dit is geheel afhankelijk van de klacht en de oorzaak daarvan en kan daarom heel uiteenlopend zijn.


Het behandeltraject kan o.a. bestaan uit:

  • Het opstellen van specifieke oefeningen voor verbetering van mobiliteit, kracht en functie
  • Het meten van vooruitgang en bijsturen van de behandeling
  • Het aanmeten en vervaardigen van een (correctie-)spalk
  • Het geven van advies over het gebruik van uw hand/pols/arm
  • Wondverzorging en littekenbehandeling
  • Het geven van advies over het gebruik van uw hand en de balans in uw activiteiten
  • Het geven van advies over (kleine) hulpmiddelen

Een behandeling wordt altijd zoveel mogelijk op uw persoonlijke situatie afgestemd.

“Wanneer het dagelijks handelen weer naar tevredenheid verloopt worden de handen weer van de patiënt afgetrokken. Deze kan daarna weer met de hand over het hart strijken en iemand de hand toereiken”.

Onderdeel-van